De auto van de toekomst verandert de autotechnicus van de toekomst

 

De automobiel industrie stond jarenlang een beetje stil als het gaat om radicale innovaties. Door de komst van nieuwe technologische ontwikkelingen zal de automotive branche de komende jaren flink gaan innoveren. 


Denk aan de groei van het aantal elektrische auto’s en de komst van zelfrijdende auto’s. Dit betekent dat de autotechnicus van de toekomst ook nieuwe kennis en vaardigheden moet aanleren om met deze veranderingen mee te kunnen gaan. Uw personeel zal meer naar de voorgrond treden. Naast de rol van technicus, krijgen zij ook rol van informateur. De traditionele autoverkoper zal binnen een niet al te lange tijd gaan verdwijnen.

Sicco Goede, CEO van TOI Opleidingen: “De traditionele autoverkoper van nu is al een aantal decennia niet veranderd. Er staat iemand in de showroom met auto’s die vraagt aan klanten of zij geholpen kunnen worden. Deze traditionele autoverkoper zal binnen een niet al te lange tijd gaan verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt een technisch onderlegd persoon, die communicatief is en ook weet hoe een auto werkt. Dit kan je een autotechnicus noemen met saleskwaliteit. De klant is niet meer geïnteresseerd in de status van de auto, want dit hebben ze allang zelf uitgezocht op het internet. Klanten zijn meer geïnteresseerd in de functionaliteiten van een auto.”

Hoe kunt u uw personeel voorbereiden op de auto van de toekomst?

Het is belangrijk dat u binnen uw autobedrijf uw personeel op de hoogte houdt van de laatste trends en ontwikkelingen binnen de automotive branche. Zorg dat autotechnici bewustzijn en interesse ontwikkelen in elektrische voertuigen. Maak uw personeel duidelijk dat dit de toekomst is en dat zij moeten mee ontwikkelen. Dit kunt u doen door bijscholing. Personeel moet namelijk gecertificeerd zijn voor het stellen van diagnoses met verschillende softwarepakketten. ICT-kennis is daarom noodzakelijk. U kunt stellen dat de autotechnicus van de toekomst een soort ICT-specialist wordt. Degene moet up-to-date zijn en kunnen werken met de laatste documentatie die op dat moment op de markt is.


Welke kennis en vaardigheden heeft de autotechnicus van de toekomst

De autotechnicus van de toekomst moet pro-actief zijn. Hier kunt u als autobedrijf aan mee werken. Zorg voor een pro-actieve bedrijfscultuur, waar autotechnici zelf vragen of ze nieuwe zaken mogen uitproberen en op training mogen. Daarnaast moeten zij interesse hebben in technologische en brancheontwikkelingen, want zonder deze interesse wordt het lastig om kennis en vaardigheden op ICT-gebied te ontwikkelen.

Waldek van Dijk, coach bij TOI Opleidingen: “De autotechnicus van de toekomst moet analytisch kunnen denken. Hij of zij zal veelal bezig zijn met diagnoses stellen en hiervoor is een analytisch vermogen noodzakelijk. Het analytische vermogen vraagt ook om het kunnen leggen van verbanden tussen diverse werkinstructies. Daarnaast moet degene multidisciplinair zijn, dus breed inzetbaar zijn en flexibel. “


Wat kan TOI Opleidingen voor de autotechnicus van de toekomst betekenen? 

Doordat TOI Opleidingen gebruik maakt van alle documentatie die er op dat moment beschikbaar is, leveren wij actuele onderwijs content. Dit lesmateriaal is direct toepasbaar in de praktijk. Uw personeel krijgt een erkend diploma.Met dit erkende diploma hebben uw klanten de garantie dat het onderhoud aan elektrische voertuigen aan professionele eisen voldoen. Daarbij kunnen autobedrijven op basis van een white label een eigen bedrijfsschool starten.