Is de waterstofauto een goed alternatief voor elektrische auto’s?

 

Vanaf 2020 mogen de nieuw verkochte auto’s van fabrikanten gemiddeld maar 95 gram CO2 per gereden kilometer uitstoten van de Europese Commissie.
 

Dit is één van de maatregelen die wordt genomen om de uitstoot verder terug te dringen. Een auto die op benzine rijdt, stoot veel koolstofdioxide uit en dieselauto’s hebben een hoge fijnstof- en stikstokuitstoot.Hiervoor moeten maatregelen worden genomen. Welke alternatieven zijn hiervoor? Zoals u weet zijn het aantal elektrische auto’s in Nederland groeiende en dit zal de komende tijd naar verwachting doorstijgen. In de media krijgt dit ook veel aandacht. Maar wat dacht u van de waterstofauto. Is de waterstofauto in de toekomst het alternatief voor elektrische auto’s? In dit artikel vertellen wij u over de kansen van de waterstofauto en de toekomst daarvan.


De werking van een waterstofauto 

Er is steeds meer aandacht voor waterstof als brandstof. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Het stoot namelijk niks uit. Maar hoe werkt zo een waterstofauto nou precies? Er vindt een chemische reactie plaats in de brandstofcel van de waterstofauto. Door deze chemische reactie wordt waterstof omgezet in elektriciteit die ervoor zorgt dat de wagen geheel uitstootvrij gaat rijden. Deze chemische reactie kost in vergelijk met een volledig elektrische auto veel energie. Er gaat bij een waterstofauto veel rendement verloren met waterstof.


Voor- en nadelen van een waterstofauto

 Een van de nadelen van een waterstofauto is dus dat de chemische reactie met waterstofauto veel energie kost. Er gaat daardoor veel rendement verloren in vergelijking met een volledig elektrische auto. Een ander nadeel van een waterstofauto’s zijn de manieren om waterstof te maken. Dit wordt vooral gedaan door reforming van fossiele brandstoffen of door elektrolyse.


Deze nadelen betekenen niet dat er geen toekomst is voor de waterstofauto. Er lopen veel onderzoeken naar duurzamere manieren van het produceren van waterstof als brandstof. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar geconcentreerde zonne-energie en er wordt ingezet op processen waarbij er geen CO2 vrij komt. Wanneer deze onderzoeken succesvol zijn afgerond dan bestaat er een grote kans dat een waterstofauto succesvoller kan worden dan elektrische auto’s. Eén van de voordelen is dat u met een waterstofauto gewoon kunt tanken. Wat betekent dat u niet lang hoeft te wachten bij een laadpaal. Op relatief korte termijn is de verwachting dat een waterstofauto op 1 tank een bereik van 1000km heeft. Dat is te vergelijken met het bereik van een diesel.


De toekomst van de waterstofauto 

Net als elektrische auto’s zijn waterstofauto’s nog relatief duur. Dit zal een van de voornaamste redenen zijn waarom er nog weinig van op de weg rijden. Ze zijn ook nog veel bezig met onderzoek naar hoe ze waterstof duurzaam kunnen produceren. Daarbij komt dat er nog maar weinig waterstoftankstation zijn in Nederland. Omdat het aanbod laag is, is de prijs hoog. Voorlopig zal dit ook nog wel even zo blijven. Er zijn wel al diverse autofabrikanten die aankondigen met een eigen waterstofauto te komen. De verwachting is dan ook dat er in de toekomst meer waterstofauto’s beschikbaar komen en hierdoor de prijs zal gaan dalen.

 

Wat kan TOI Opleidingen betekenen voor uw autobedrijf of opleidingsinstituut?

Zodra de waterstofauto gemeengoed wordt, is het belangrijk dat een autotechnicus op de hoogte is van de laatste technieken en ontwikkelingen op het gebied van waterstofauto’s. TOI Opleidingen werkt met alle documentatie die er op dat moment op de markt zijn. Deze documentatie is direct bruikbaar in de praktijk, waardoor kennis en vaardigheden van uw autotechnici altijd up-to-date is. De autotechnicus van de toekomst heeft een erkend diploma nodig om diagnoses te mogen stellen met bepaalde softwarepakketen. TOI Opleidingen levert een erkend diploma waarmee de autotechnicus voorbereid is op de toekomst. Met het onderwijs content van TOI opleidingen kunt u als autobedrijf een eigen bedrijfsschool beginnen en uw medewerkers bijscholen. Wacht daarom niet langer!

TOI Opleidingen levert bijvoorbeeld examens met een waterstof module. De examens worden door TOI Opleidingen zelf ontwikkeld. Met onze kennis en door middel van actuele documentatie ontwikkelen wij vernieuwende examens met eigentijdse thema’s. De examens sluiten aan bij de huidige techniek van de branche. Daarnaast leveren wij maatwerk examens net als bij een eigen bedrijfsschool. Het bestaat uit een mix van verschillende exameninstrumenten. Bijvoorbeeld een examen in een gesimuleerde omgeving in de beroepscontext, maar ook theoretische examens. Er worden op verschillende manieren, tijden en plekken geëxamineerd.