Deze soorten auto’s vormen de toekomst binnen de automotive branche

 

Er zijn een hoop ontwikkelingen gaande binnen de automotive branche. Op het gebied van techniek komt er steeds meer innovatie.
 

Neem als voorbeeld de elektrische auto en de zelfrijdende auto. Het zijn ontwikkelingen waar we niet meer omheen kunnen. In dit artikel leest u alles over de laatste innovaties op het gebied van de automotive branche.

De mobiliteit van de toekomst is ‘eascy’. Dit staat voor elektrisch, autonoom, shared, connected en jaarlijks bijgewerkt. Bij elektrisch rijden draait het om de overgang naar emissievrije mobiliteit. Dit zal wereldwijd een vereiste worden. Autonoom staat voor de ontwikkeling van voertuigen zonder menselijke tussenkomst. In een niet al te verre toekomst zullen zelfrijdende auto’s hun introductie maken. Zo experimenteert Google al langer met zelfrijdende auto’s, maar ook producenten zoals Tesla zijn hier mee bezig. Bij shared draait het om delen van voertuigen wat de kosten van mobiliteit aanzienlijk zal verlagen door efficiënter gebruik te maken van mobiele middelen. De auto van de toekomst is connected. Niet alleen de auto’s onderling zijn connected, ook de inzittenden van het voertuig en de buitenwereld. Tenslotte wordt de auto van de toekomst jaarlijks bijgewerkt. Zodat het voertuig de nieuwste hardware- en software ontwikkelingen heeft met als doel om te integreren en te reageren op veranderende behoeften van kopers binnen de markt.

Er zijn drie innovaties op het gebied van de automotive branche.


De duurzame auto

Duurzaamheid speelt binnen elke branche een belangrijk rol. Ook binnen de automotive branche. Veel autofabrikanten zijn hiermee aan de slag gegaan en elektrisch rijden is intussen al ingeburgerd. Maar steeds meer fabrikanten zijn opzoek naar alternatieve oplossingen. Bijvoorbeeld de waterstofmotor. Er zal de komende jaren dus veel geïnvesteerd gaan worden in duurzame innovatie.


De intelligente auto

 De zelfrijdende auto laat nog even op zich wachten. Veel moderne auto’s zijn al voorzien van kunstmatige intelligentie en zelflerende technieken. Deze systemen staan in verbinding met de directe omgeving. Zo kunnen bestuurders de auto zelf bepaalde taken laten uitvoeren. Wat dacht u bijvoorbeeld van auto’s die de bestuurder helpt bij het inparkeren. Deze auto’s zijn voorzien van camera’s, slimme sensoren en radartechniek. Door kunstmatige intelligentie leert het voertuig zijn inzittenden kennen. Mens en machine gaan op deze manier met elkaar communiceren.

 

De zelfrijdende auto

De zelfrijdende auto lijkt de toekomst te worden. Veiligheid en comfort worden steeds belangrijker. Wat dacht u bijvoorbeeld van het fileprobleem. Zelfrijdende auto’s kunnen dichter op elkaar rijden, wat ruimte bespaart en bovendien veiliger, zuiniger en milieuvriendelijker is. Onze menselijke reflexen kunnen nooit op tegenover de machinale remtijden en uitwijktrajecten. Voor nu zullen halfautomatische systemen die we beschreven als ‘intelligente auto’s’ de weg nog domineren, maar in de toekomst zullen zelfrijdende auto’s hun introductie maken. Ondertussen is het wel nog een uitdaging voor de beleidmakers om een aantal praktische vragen op te lossen. Zowel de juridische als de verzekeringswereld staat nog voor een grote uitdaging.


Welke gevolgen hebben deze innovaties voor de autotechnicus?

Bent u werkzaam binnen de automotive branche? Er staan veel veranderingen te wachten binnen de automotive branche. Het is belangrijk om als garagebedrijf of importeur op de hoogte te zijn van de laatste innovaties. Uw medewerkers moet kunnen omgaan met veranderingen binnen de markt. Daarvoor heeft TOI actuele (onderwijs) content waarmee u uw eigen bedrijfsschool kan beginnen. Binnen deze bedrijfsschool worden uw medewerkers tot autotechnicus van de toekomst opgeleid. Wees de concurrentie een stapje voor. Richt vandaag nog een eigen bedrijfsschool op.

Maar ook voor opleidingsinstuten is het van belang om examens aan te bieden die actueel en up-to-date zijn volgens de laatste innovaties. De examens worden door TOI Opleidingen zelf ontwikkeld. Met onze kennis en door middel van actuele documentatie ontwikkelen wij vernieuwende examens met eigentijdse thema’s. De examens sluiten aan bij de huidige techniek van de branche. Daarnaast leveren wij maatwerk examens net als bij een eigen bedrijfsschool. Het bestaat uit een mix van verschillende exameninstrumenten. Bijvoorbeeld een examen in een gesimuleerde omgeving in de beroepscontext, maar ook theoretische examens. Er worden op verschillende manieren, tijden en plekken geëxamineerd.