Hoe minimaliseert u het personeelsverloop binnen uw autobedrijf?

 

Gezien de technologische ontwikkelingen binnen de automotive branche en het hierdoor snel veranderende speelveld wordt het steeds lastiger om goed technisch personeel te vinden en te behouden.


Het gevolg is dat uw HR afdeling steeds meer moeite heeft met het wervingsgedeelte en u waarschijnlijk steeds meer budget moet uitgeven aan recruitment, waardoor de kosten verder zullen stijgen. U wilt als autobedrijf niet teveel tijd hieraan kwijt zijn. Vaak wordt er te lang gewacht met het ondernemen van actie om uw technici voor te bereiden op de toekomst. Want wanneer u investeert in uw personeel zal u ook te maken krijgen met minder personeelsverloop. In dit artikel vertellen wij u hoe u het personeelsverloop kunt minimaliseren.

Uit het Nationaal Onderzoek ter Verbetering van Organisatie Resultaten (NOVOR) komt naar voren waarom personeel vertrekt. Dit komt door slecht leiderschap. Er zijn drie redenen waarom medewerkers ontevreden zijn en daarom zij vaak op zoek gaan naar ander werk. De medewerkers worden niet betrokken, de leidinggevende communiceert niet op persoonlijke basis met de medewerkers en de directie heeft geen duidelijk beeld bij de behoeften van de individuele medewerker. Wanneer een autobedrijf zijn medewerkers niet betrekt bij het bedrijfsproces, is het niet vreemd dat medewerkers zich niet betrokken voelen en gemakkelijk zullen overstappen. Het is van belang dat een technicus de gelegenheid krijgt om nieuwe zaken uit te proberen en dat hij op training mag. Werk daarom aan een proactieve bedrijfscultuur.


Tip 1: Zorg dat uw technici bewustzijn en interesse ontwikkelen in volledige elektrische auto’s 

 

Maak uw technici bewust van de technologische ontwikkelingen binnen de automotive branche. Dit maakt het meebewegen met de vanuit de klant gewenste, verhoogde servicegraad makkelijker. Innovaties volgen elkaar op en dit vergt andere kennis en vaardigheden van een autotechnicus. Hij of zij wordt meer een ICT-specialist. Voor zowel het uitlezen, het stellen en oplossen van diagnoses, als voor elektrotechnische en mechanische werkzaamheden is ICT onontbeerlijk. U moet als autobedrijf uw personeel duidelijk maken dat dit de toekomst is en dat zij mee moeten ontwikkelen om hun baan te behouden.


Tip 2: Investeer in moderne apparatuur, gereedschappen en hulpmiddelen

 

Om elektrotechnische werkzaamheden uit te kunnen voeren zijn moderne apparatuur, gereedschappen en hulpmiddelen nodig. U moet als autobedrijf investeren in elektrotechnische apparatuur om in het onderhoud van hybride en volledig elektrische auto’s te kunnen voorzien. Voor hybride en elektrische voertuigen zijn er namelijk specifieke eisen die gelden voor de werkplaats. En om veilig te werken aan elektrische voertuigen is speciaal gereedschap nodig.

 

Tip 3: Zorg voor gecertificeerde technici 

 

Een technicus dient zich te houden aan zowel de branchenorm, de NEN 9140, als aan richtlijnen/ voorschriften van de fabrikant. Per fabrikant kunnen andere procedures gelden voor een elektrisch voertuig of een hybride voertuig. Ondanks dat deze wel hetzelfde veiligheidsdoel beogen. Technici moeten gecertificeerd zijn voor het werken aan elektrische auto’s en het werken met verschillende software pakketten. Zorg daarom voor gecertificeerde technici waar nodig om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren

 

Tip 4: Denk na over permanente educatie 

 

Wat vandaag nieuw is, kan morgen weer oud zijn. Door te werken met actuele documentatie en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen binnen de automotive branche zorgt een autotechnicus ervoor dat zijn kennis en vaardigheden up-to-date blijven. U moet als autobedrijf nadenken over permanente educatie. Zo blijven uw technici zich ontwikkelen en kunnen zij ook in de toekomst meebewegen. Wij bieden innovatieve examens voor onder andere EV en ADAS.  

Tip 5: Start een eigen bedrijfsschool 


Om ervoor te zorgen dat u technisch personeel voorbereid is op de toekomst en om het werven van nieuw personeel te vergemakkelijken kunt u een eigen bedrijfsschool beginnen. TOI Opleidingen werkt met actuele fabrieksdocumentatie. Deze documentatie is direct bruikbaar in de praktijk, waardoor kennis en vaardigheden van uw technici altijd up-to-date is. Na het afronden van de opleiding heeft een technicus een erkend diploma. Wacht daarom niet langer en meld uw technici vandaag nog aan bij TOI Opleidingen