Hoe ziet de autowerkplaats van de toekomst eruit?

 

Elektrisch rijden, autonoom rijden en geconnect zijn wordt steeds groter en belangrijker. Dit zal zorgen voor veranderingen binnen de autowerkplaats. Is de autotechnici vandaag de nieuwe ICT’er van de toekomst?


Het is van belang dat er ruimte wordt gemaakt in de werkplaats voor deze ontwikkelingen. Niemand weet hoe de toekomst eruit komt te zien, maar wel staat vast dat er grote verandering aankomen. Hoe speelt u hier als autobedrijf op in? In dit artikel geven we u tips om voorbereid de toekomst in de gaan.


Uitlezen van data

Er komen steeds meer elektrische voertuigen en connected cars op de weg. Deze voertuigen leveren veel voertuiginformatie en gebruikersdata op. Door deze gegevens te koppelen aan de onderhoudshistorie van het voertuig, is het mogelijk om voorspellingen te doen over de onderhoudsbehoefte. Door deze voorspellingen te doen kunt u als autobedrijf proactief inspelen op het plannen van onderhoud. In de toekomst is het niet meer nodig om auto’s ter plekke in de werkplaats uit te lezen.


Tips:

  • Met de komst van onderhoud op afstand, ook wel Over The Air (OTA) , hoeven auto’s niet meer fysiek aanwezig te zijn in de werkplaats. Software aanpassingen kunnen op afstand worden uitgevoerd. U doet er verstandig aan om klanten te wijzen op de voordelen van data-abonnementen gebaseerd op de Onderhoud- op Afstand technologie (OTA).
  • Het is raadzaam om te onderzoeken hoeveel klanten data kunnen vrijgeven en hoeveel het daadwerkelijk doen. Bereken vervolgens uw break-even-point voor het doen van investeringen.
  • Houd u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van dataverzameling en bekijk wat dit voor uw autobedrijf betekent.


Diagnose stellen en oplossen

Steeds meer auto’s beschikken over systemen die zelf diagnoses stellen. Dit betekent dat de autotechnicus er alleen aan te pas komt als het systeem faalt. Er is een technische helpdesk die de autotechnicus op afstand ondersteunt en de diagnose-apparatuur kan overnemen. De diagnose- apparatuur is universeel. U kunt als autobedrijf een abonnement afsluiten waarmee u toegang krijgt tot de benodigde technische fabrieksdata en de daarbij behorende software-updates. Wanneer de autotechnici een vastgestelde diagnose gaan oplossen dan maken zij bijvoorbeeld gebruik van augmented reality. De autotechnicus krijgt de instructies voor het oplossen van de gestelde diagnose door middel van visuele beelden. Uw autobedrijf neemt hiervoor een abonnement af of betaalt per reparatie. Bij deze dienst bent u verbonden met een helpdesk op afstand.


Tips:

  • Om een gestelde diagnose op te lossen is het raadzaam om toegang te hebben tot een technische helpdesk. Heeft uw autobedrijf zelf veel kennis inhuis, dan kunt u ook uw eigen helpdesk opzetten om andere autobedrijven te helpen bij het oplossen van hun gestelde diagnoses.
  • Bereid uw autotechnici voor op veranderende trends binnen de automotive branche. Zorg ervoor dat zij kunnen werken volgens vaste procedures en leer ze werken met augmented reality-software.


Van mechanische werkzaamheden naar elektrotechnische werkzaamheden

Door de stijging van het aantal elektrische voertuigen veranderen de werkzaamheden van de autotechnicus. De autotechnicus van vandaag is totaal anders, dan de autotechnicus van de toekomst. De toename van het aantal elektrotechnische werkzaamheden vraagt om een technicus met specifieke kennis en ervaring. Lopen er straks in uw autobedrijf alleen nog maar ICT’ers rond? Het is belangrijk om tijd en geld te investeren in het opleiden uw technici.


Tips:

  • Houd ontwikkelingen als EV (Elektrische Voertuigtechnologie), autonoom rijden en OTA (Over The Air) in de gaten om te kunnen bepalen welke elektrotechnische werkzaamheden belangrijk zijn.
  • Leer uw autotechnici omgaan met moderne apparatuur en hulpmiddelen en ontwikkel de benodigde kennisbehoefte.
  • Zorg dat uw technici interesse krijgen in ICT, elektrische auto’s en elektronica. Het is belangrijk dat u uw personeel bewust maakt dat dit de toekomst is binnen de automotive branche en dat zij deze vaardigheden ontwikkelen voor behoud van hun baan.
  • Zorg dat er in uw werkplaats ruimte en onderscheid wordt gemaakt voor auto’s met mechanische werkzaamheden en auto’s met elektrotechnische werkzaamheden.


Hoe de toekomst van de werkplaats er daadwerkelijk uit komt te zien is moeilijk te voorspellen. Innovam, BOVAG, OOMT en RAI Vereniging hebben de handen ineen geslagen en een viertal scenario’s geschetst die inzicht moeten geven. Dit is te lezen in het rapport ‘De werkplaats van de toekomst’.


Richt uw eigen bedrijfsschool op en investeer in uw personeel

Autotechnici moeten gecertificeerd zijn voor het werken aan elektrische auto’s en het werken met verschillende software pakketten. Zorg daarom voor gecertificeerde technici waar nodig om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Wanneer u kiest voor het onderwijs van TOI dan betekent dit dat de technische opleidingen worden erkend. Met ons onderwijs richt u zelf een eigen bedrijfsschool op powered by TOI. Waarmee u intern zelf uw medewerkers opleid tot de autotechnicus van de toekomst. Dit houdt in dat uw autotechnici een erkend diploma krijgen waarmee zij dergelijke werkzaamheden mogen uitvoeren. Hierdoor onderscheidt TOI zich ten opzichte van de andere opleidingsinstituten. De technologische ontwikkelingen binnen de automotive branche volgen elkaar in een rap tempo op. Wacht daarom niet langer en investeer in de toekomst van uw autobedrijf en uw autotechnici!