Hoe zorgt u ervoor dat de kennis van uw autotechnici op peil blijft

 

Door technologische ontwikkelingen is de kennis van vroeger minder bruikbaar dan vandaag de dag. De lesstof is door de jaren heen flink verandert. Een autotechnicus die nu zijn studie afrond, heeft andere dingen geleerd dan de technici die al jaren in het vak zitten.


Het wordt steeds lastiger voor garagebedrijven om goed geschoold personeel te krijgen en behouden. Het is daarom van belang dat u investeert in de autotechnicus van de toekomst. U moet zorgen dat de kennis van uw personeel op peil blijft. In dit artikel leest u er alles over.


Ontwikkel interesse in technologische- en branche ontwikkelingen 

De auto van vandaag is een compleet andere auto. Voorheen werd een auto aangedreven door een mechanische aandrijving. Tegenwoordig worden er veelal auto’s met een elektrische aandrijving geproduceerd. Innovaties hebben ervoor gezorgd dat de auto zich voortbeweegt door software. Het is als het ware een rijdende computer op wielen. De toename van het aantal elektrische auto’s zorgt voor meer elektrotechnische werkzaamheden. Om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren, moet een autotechnicus interesse ontwikkelen in de veranderende technologieën.

Het is belangrijk dat u uw personeel bewust maakt dat dit toekomstbeeld en dat zij moeten mee ontwikkelen. Zonder deze specifieke kennis en vaardigheden kunnen zij klanten in de toekomst niet meer helpen. Dit leidt niet alleen tot klantverlies, maar zorgt ook dat u personeel niet vaardig genoeg is om ze te behouden binnen uw autobedrijf.

Wanneer er een proactieve bedrijfscultuur wordt gecreëerd, zullen autotechnici zelf vragen of ze nieuwe zaken mogen uitproberen of op training mogen. Daardoor ontstaat er ook een natuurlijke interesse in de technologische ontwikkelingen. Dit maakt het meebewegen met de vanuit de klant verhoogde servicegraad makkelijker.

 

Investeer in ICT-kennis

Er is behoefte aan hoger opgeleide autotechnici om complexe problemen te kunnen oplossen en er is specifieke kennis nodig om de te doorlopen stappen in diagnosesystemen uit te voeren. Dit vergt een autotechnicus met meer dan alleen basiskennis van ICT. De autotechnicus van de toekomst moet gecertificeerd zijn voor het stellen van diagnoses met verschillende softwarepakketten. Zij moeten werken met digitale hulpmiddelen voor technische en administratieve zaken.

Een voorbeeld van zo een digitaal hulpmiddel is augmented reality. Augmented reality wordt gebruikt door een autotechnicus om een gestelde diagnose op te lossen. De autotechnicus volgt eenvoudig visuele instructies op die zichtbaar worden via bijvoorbeeld een HoloLens. Als u personeel tegenwoordig een accu vervangt, moet de auto via software spanningsvrij gemaakt worden. Maar ook het vervangen van een oliefilter moet via software worden vastgelegd om een storingsmelding te voorkomen. Het is dus van belang dat u als autobedrijf investeert in de ICT-kennis van uw personeel.

 

Zet personeel op de juiste manier in

Om uw autobedrijf voor te bereiden op de toekomst is het goed om de capaciteit van uw personeel onder de loep te nemen. De technologische ontwikkelingen vragen om specifieke kennis en vaardigheden. Zet uw autotechnici in daar waar werk is. Ook als dat op een andere vestiging is. U kunt er ook voor kiezen om personeel uit te lenen aan collega-bedrijven met capaciteitstekort. Of werk samen met andere bedrijven om ervaring op te doen met nieuwe technieken die u niet in huis heeft.

Het wervingsgedeelte van nieuw personeel wordt namelijk steeds lastiger. Het vinden van een geschikte autotechnicus wordt steeds schaarser. Het is van belang dat u investeert in uw huidige personeel. Bekijk de samenstelling van de autotechnici in uw werkplaats. Wat moeten ze nu en straks kunnen en hoe gaat u dit als autobedrijf organiseren? U kunt nadenken over vormen van permanente educatie waardoor een cultuur ontstaat waar men blijft leren.

 

Start een eigen bedrijfsschool om technisch personeel te behouden en te werven 

TOI opleidingen maakt gebruik van alle actuele documentatie die op dat moment op de markt beschikbaar is. Deze documentatie wordt direct in de praktijk en als lesmateriaal gebruikt. TOI Opleidingen levert onderwijs(content) waarmee uw autobedrijf een eigen bedrijfsschool kan starten. Uw autotechnici wordt intern binnen uw autobedrijf opgeleid tot technicus van de toekomst. Na het afronden van de opleiding ontvangt uw autotechnicus een erkend diploma waarmee bijvoorbeeld diagnoses gesteld mogen worden met bepaalde softwarepakketten. Daarnaast is uw personeel up-to-date over de laatste technologische ontwikkelingen binnen de automotive branche.

Investeer in uw (huidige) personeel en bereid ze voor op de toekomst. Hiermee bespaart u niet alleen veel kosten die u aan recruitment moet uitgeven, maar u kunt ook klanten volledig in service en onderhoud voorzien van auto’s met bijvoorbeeld een elektronische aandrijving.

Wacht daarom niet langer en meld uw autotechnici aan bij TOI Opleidingen!