Maak kennis met Sicco Goede

 

Introduceer uzelf even kort


"Ik ben Sicco Goede, co-founder van TOI Opleidingen. Samen met Anton Cornelissen leid ik de opleiding. Ik houd mij voornamelijk bezig met het organisatorische en bedrijfskundige gedeelte."


Met welke actuele trends en ontwikkelingen zal de automotive branche de komende jaren te maken krijgen?


"De eerste ontwikkeling is connectiviteit. Auto’s gaan steeds meer met elkaar geconnect worden en met elkaar communiceren. Data die uit auto’s komt zoals de lucht- en warmtemeter zullen straks van invloed zijn hoe wij informatie tot ons krijgen. Een andere ontwikkeling is de aandrijflijnen zoals elektrificering. De bredere trend is dat we in de automotive branche zullen blijven doorontwikkelen op het gebied van aandrijflijnen met als doel zo min mogelijk CO2 uit te stoten"


"De derde trend is de verandering van mobiliteit. Waar de auto tot nu toe veel meer een bezit is, zal dat in de toekomst gaan vervagen. Er komen steeds meer initiatieven op de markt die het hebben van een eigen auto niet langer noodzakelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen, Uber en deelplatformen."


Op welke manier kan een technicus zich volgens u daarop voorbereiden? 


"De technicus van nu zal kennis moeten nemen van de mogelijke drie ontwikkelingen (connectiviteit, elektrificering en mobility as a service) die gaande zijn. Dit zal betekenen dat de technicus niet alleen meer met techniek bezig moet zijn. Een technicus moet naast de techniek ook communicatieve vaardigheden ontwikkelen. Zodat de technicus zijn werkzaamheden kan uitleggen aan toekomstige klanten."


"Als moderne autotechnicus wordt er steeds meer van u gevraagd om naar de voorgrond te treden. U bent immers het gezicht van het bedrijf geworden. Naast de rol van autotechnicus, speelt u ook de rol van adviseur. Het is belangrijk dat u naast het technische aspect, ook leert om de particuliere/ zakelijke klant te coachen in het mobiliteitsvraagstuk. Hiermee verdwijnt langzaamaan de rol van de traditionele autoverkoper."


Lees meer: ‘Ontwikkel uzelf tot autotechnicus van de toekomst’.


Wat kan een autobedrijf doen om zich voor te bereiden op de toekomst en wat kan TOI Opleidingen hierin betekenen?


"Vanuit mijn visie moet een autobedrijf de scheiding tussen de kantoororganisatie en de werkplaats zoveel mogelijk laten verdwijnen. Er zijn weinig rollen binnen de organisatie die deze twee aan elkaar verbinden. In mijn ogen moet u daar veel meer een samenwerkend geheel van kunnen maken. Zodat beide rollen dezelfde visie hebben. Het gaat uiteindelijk om klantbeleving. De klant moet de ambassadeur van uw autobedrijf worden. Dit krijgt u voor elkaar door de verwachtingen van de klant te overtreffen in service en techniek."


Welke skills moeten de technicus van de toekomst ontwikkelen?


"Tot op heden is de technicus getraind op vaardigheden die met techniek te maken hebben. De technicus van de toekomst heeft ook vaardigheden nodig die sociaal gericht zijn. Deze persoon moet goed kunnen communiceren in verbaal en in schrift, maar de technicus moet ook de trots kunnen uitdragen van zijn vak."


"De doorbraak van elektrische auto’s zorgt dat het vak als autotechnicus ingrijpend wordt veranderd. Naast de kennis op mechanisch gebied, gaat u ook kennis en vaardigheden ontwikkelen op elektronisch gebied. Dit maakt het werk als technicus veelzijdiger en uitdagender. Tegenwoordig bent u meer dan alleen een autotechnicus."


Lees meer: ‘redenen waarom u als autotechnicus een opleiding bij TOI moet volgen’.


Hoe ziet u de rol van autotechnicus en autoverkoper in de toekomst?


“De traditionele autoverkoper van nu is al een aantal decennia niet veranderd. Er staat iemand in de showroom met auto’s die vraagt aan klanten of zij geholpen kunnen worden. Deze traditionele autoverkoper zal binnen een niet al te lange tijd gaan verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt een technisch onderlegd persoon, die communicatief is en ook weet hoe een auto werkt. Dit kunt u een autotechnicus noemen met saleskwaliteit. De klant is niet meer geïnteresseerd in de status van de auto, want dit hebben ze allang zelf uitgezocht op het internet. Klanten zijn geïnteresseerd in de werking van de auto.”


Welke innovatieve examens/ opleiding zijn op dit moment actueel en waarom zouden scholen/ opleidingsinstituten hierin moeten investeren?


"Het belangrijkste examen die op dit moment actueel is, is een erkend mbo-examen voor elektrische voertuigen. TOI Opleidingen heeft als enige in Nederland dit erkende mbo-examen voor elektrische voertuigen."


Welke voordelen heeft het starten van een eigen bedrijfsschool voor een autobedrijf?


"Het grootste voordeel is dat de gehele ontwikkeling van het onderwijs(content) door TOI Opleidingen is gedaan. Daarnaast krijgt u als autobedrijf de gehele schoolomgeving erbij, zodat u dit niet zelf hoeft te faciliteren. TOI Opleidingen levert erkende opleidingen."

"Wij gebruiken actuele documentatie die direct in de praktijk toepasbaar is. Hierdoor worden uw technici opgeleid volgens de laatste ontwikkelingen en technieken binnen uw branche. Stel u verkoopt als bedrijf specifiek één soort (auto)merk dan kunnen wij content leveren die hierop is gericht. Met uw eigen bedrijfsschool bent u klaar voor vandaag en de toekomst."