Maak kennis met Waldek van Dijk

 

Introduceer uzelf even kort 

 

Ik ben Waldek van Dijk en ik ben coach bij TOI Opleidingen. Ik heb een passie voor de automotive branche. In mijn vrije tijd ben ik regelmatig te vinden in een werkplaats of op een circuit waar ik in clubverband met raceauto’s bezig ben. Zowel privé als op werk vind ik het erg leuk om met auto’s en de techniek daarvan bezig te zijn. Een andere passie van mij is muziek en dans. Naast coach bij TOI Opleidingen ben ik ook een dansleraar.”

 

Met welke actuele trends en ontwikkelingen zal de automotive branche de komende jaren te maken krijgen? 

 

“Door een toename van de digitalisering zal de verwerkingssnelheid van ECU’s (Electric Control Unit) toenemen. Dit betekent dat er meer dataverkeer op de netwerken komt. Daarnaast zien we dat door de technologische ontwikkelingen dat V2V en V2X gestandaardiseerd gaat worden. Dus het onderling communiceren van auto’s met elkaar en hun omgeving. Dit zal groot ingezet gaan worden. Deze technologische ontwikkelingen brengen ook meer veiligheid zoals pre-safety systemen die voor letselschade verlaging moet zorgen. Maar ook het gebruik van lichtere materialen, zoals C02- neutraal aluminium en composieten is een trend die de komende jaren steeds groter zal gaan worden. Met als doel om de CO2-verlaging verder te vergroten. Het zal dus allemaal draaien om connectiviteit, digitalisering en verduurzaming“

 

Op welke manier kan een technicus zich volgens u daarop voorbereiden? 

 

“Door de trends en ontwikkelingen binnen de automotive branche te volgen. Bijvoorbeeld door vakbladen te lezen, hierover actief de discussiëren met collega’s of andere mensen uit de branche. Er zijn maatschappelijke veranderingen die raakvlakken hebben met de mobiliteit. Het is goed om deze veranderingen in de gaten te houden, erover te praten en deze te omarmen. Daarnaast is het belangrijk dat een technicus investeert in zichzelf door middel van bijscholing en op de hoogte is van de laatste innovaties om in deze veranderingen mee te kunnen gaan.”

 

Welke skills moeten de technicus van de toekomst ontwikkelen?

 

“De technicus van de toekomst moet analytisch kunnen denken. Hij of zij zal veelal bezig zijn met diagnoses stellen en hiervoor is een analytisch vermogen noodzakelijk. Het analytische vermogen vraagt ook om het kunnen leggen van verbanden tussen diverse werkinstructies. Daarnaast moet degene multidisciplinair zijn, dus breed inzetbaar zijn en flexibel. “


 Hoe ziet u de rol van de monteur in de toekomst?

 

“Het stellen van diagnoses wordt steeds belangrijker. Tegenwoordig bent u veel meer dan een technicus. U gaat steeds meer de rol spelen van informateur. U bent een gesprekspartner bij beslissingen en geschillen en adviseert klanten de juiste diagnoses.”

 

Welke rol kan TOI opleidingen hierin spelen en wat kunnen wij voor autobedrijven betekenen? 

 

“TOI Opleidingen brengt het onderwijs naar de werkvloer. U kunt het zien als probleem gestuurd onderwijs. Het moet praktisch bruikbaar zijn en per direct opgepakt kunnen worden. Zo wordt er naar het individu gekeken. De juiste opleiding voor de juiste persoon en wordt er geïnvesteerd in coaching. Daarnaast blijft de technicus op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen doordat TOI opleidingen direct gebruik maakt van alle documentatie die op dat moment beschikbaar is.”

 

Tenslotte, heeft u nog tips voor autobedrijven hoe zij hun technici kunnen voorbereiden op de technologische ontwikkelingen binnen de automotive branche? 

 

“Zij moeten continu investeren in kennis en ontwikkelingen en dit integreren in hun bedrijfsvoering. Kijk naar de lange termijn en pas hierop uw doelen aan en communiceer deze lange termijn doelen met uw personeel. Door de technologische ontwikkelingen is het belangrijk om te kijken welke rol de factor “mens” hierin speelt en hoe zij in deze veranderingen mee kunnen gaan. Zorg dat u uw personeel blijft motiveren en uitdagen om met deze ontwikkelingen mee te gaan en investeer daarom in bijscholing.”