Vijf trends die de toekomst beïnvloeden binnen de automotive branche

 

Vijf trends die de toekomst beïnvloeden binnen de automotive branche


Niemand kan de toekomst voorspellen maar dat de wereld van de automotive branche gaat veranderen staat vast. Dit komt mede door de komst van elektrische- en waterstofauto’s. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u in de toekomst alleen nog maar elektrische auto’s onderhoudt. En hoeveel autotechnici heeft u nog in dienst als de verplichte periodieke werkplaatsbezoeken afnemen doordat steeds meer auto’s elektrisch worden?


Er zijn een vijftal trends die de automotive branche nu en in de toekomst zullen beïnvloeden. Deze vijftal trends zijn opgesteld en beschreven door BOVAG, Innovam, OOMT en RAI Vereniging in de scenario-studie ‘Werkplaats van de Toekomst”. In dit artikel leest u er alles over.


Trend 1: Veranderende wetgeving 


De wetgeving in Nederland kan een rol spelen bij nieuwe ontwikkelingen binnen de automotive branche. Het kan zowel een stimulerende als remmende rol aannemen die bepalend is wat erin uw autobedrijf gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid van gebruik en eigendom van data, het stimuleren van alternatieve aandrijflijnen, infrastructurele aanpassingen of het veranderen van de APK.


Trend 2: Elektrische voertuigentechnologie


Er komen steeds meer elektrische voertuigen in het Nederlandse wagenpark. Onder elektrische voertuigen verstaan we: auto’s aangedreven door een elektromotor. Deze voertuigen hebben direct impact op uw autobedrijf. Want naarmate het aantal elektrische voertuigen verder zal gaan groeien in welke apparatuur moet u dan gaan investeren?


Trend 3: Over The Air (OTA) onderhoud


Dit is een technologie waarbij sensoren signaleren en de actuator het signaal omzet in de benodigde actie. Dit zorgt ervoor dat Over The Air (OTA) onderhoud mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat een diagnose en het oplossen ervan op afstand mogelijk is. Dit biedt voor consumenten een groot voordeel, aangezien zij hiervoor niet meer fysiek naar de werkplaats hoeven te komen. Tegelijkertijd raakt deze ontwikkeling uw autobedrijf in de kern. De aanpassingen van het voertuig kunnen veelal tijdens het rijden uitgevoerd worden. Hoe gaan deze veranderingen ervoor uw autotechnici uitzien?


Trend 4: Autonoom rijden (ADAS)


ADAS (Advanced Driver Assistance System) is de technologie achter autonoom rijden. Er zijn vijf niveaus binnen autonoom rijden. Bij Niveau 1 heeft de auto één systeem waarmee deze automatisch een handeling kan uitvoeren. Bijvoorbeeld automatisch inparkeerhulp. En bij niveau 5 kan het voertuig volledig autonoom rijden. Bij dit niveau heeft de auto in principe geen stuur en de bestuurder geen rijbewijs meer nodig.


Trends 5: Mobility As A Service (MAAS)


Bij deze trend draait het om vraaggestuurde mobiliteit. Dit is mobiliteit wanneer u het nodig heeft. Reizigers kunnen op elk moment van de dag gebruik maken van een mobiliteitsplatform waarbij ze door middel van een app een voertuig boeken, plannen en betalen. Ze ontvangen actuele reisinformatie en de beste reismogelijkheden op basis van hun geanalyseerde reisvoorkeuren. Ook deze trend heeft impact op uw autobedrijf.


Hoe bereid u zich als autobedrijf voor op deze trends en de toekomst? 


Het is belangrijk dat u zich als autobedrijf bewust bent van deze ontwikkelingen. Deze vijf trends gaan zorgen voor veranderingen in de werkplaats en voor uw personeel. Het belangrijk hiermee rekening te houden in uw keuzes en investeringen. De autotechnicus van nu ververst bijvoorbeeld de olie en vervangt een koppakking. Voor het onderhouden van elektrische auto’s is uitgebreidere kennis nodig. Wilt u als autobedrijf klaar zijn voor deze nieuwe technieken en uw klanten hiermee kunnen helpen?

Met TOI Opleidingen start u een eigen bedrijfsschool die volledig op maat is samen te stellen. Stel u verkoopt als bedrijf specifiek één soort (auto)merk dan kunnen wij content leveren die hierop is gericht. Wij gebruiken actuele documentatie die direct in de praktijk toepasbaar is. Hierdoor wordt een technicus opgeleid volgens de laatste ontwikkelingen en technieken binnen uw branche.Zo leveren wij onderwijs over vernieuwende technieken, zoals elektrische voertuigtechnologie (EV) en waterstofauto’s. Met uw eigen bedrijfsschool bent u klaar voor vandaag en de toekomst!