Wat heeft werken met een werkwoord te maken?

 

De definitie van het werkwoord volgens de Van Dale is: ‘een werkwoord is een woord dat een handeling, toestand of proces uitdrukt.’

Mijn jongste dochter kwam thuis uit school en vertelde dat ze iets interessants had geleerd. De betekenis van werkwoorden! Nieuwsgierig vroeg ik haar wat ze daar dan mee kan. Haar antwoord, een werkwoord zegt iets over wat je doet, bijv. ik ga lopen, dan is het werkwoord lopen.
Een werkwoord zegt dus iets over wat je gaat doen!

De volgende dag begeleidde ik twee techneuten bij de Diagnose-Coaching in hun werkplaats. Hierbij vertelde ik de techneuten dat we stap voor stap naar het eindresultaat toe werken. Op het moment dat ik dit zei, dacht ik bij mezelf, dit is grappig! We werken stap voor stap naar het eindresultaat toe. Diagnosestellen is dus ook werken. Maar wat houdt dat werken dan eigenlijk in?

Er wordt tijdens het stellen van diagnoses in veel gevallen geen zichtbare handelingen verricht zoals bijvoorbeeld het schroeven. Wel wordt er gemeten, dit is alleen niet zichtbaar voor de klant, maar meten is dus ook werken!

Er zijn veel diagnoses waarbij maar één of twee metingen worden uitgevoerd. Bij sommige diagnoses is de oorzaak al duidelijk omdat de technicus ziet dat er een stekker is afgebroken. Daarom vindt er geen meting plaats. Maar wordt er dan wel gewerkt? Nou zeker wel, dit zit hem juist in het kijken en het vaststellen, want de techneut kijkt, leest, denkt en spreekt de hele dag!

Dit is alleen niet fysiek waarneembaar voor de buitenwereld.

Met dit in het achterhoofd dacht ik, wat maakt het dan dat deze werkwoorden niet of nauwelijks doorberekend kunnen worden? Waarom krijgen we deze vorm van werken niet verkocht?
Daar zal ook iedereen het zijnen van denken en eigen redenen voor hebben. Feit is wel dat er één belangrijk werkwoord ontbreekt in het gehele diagnoseproces.
Het werkwoord schrijven!

Willen wij als buitenstaander de werkwoorden koppelen aan zichtbaar handelen en uitvoeren?
Of kunnen wij als buitenstaander ook zeggen, het is de toestand of het proces wat loopt?

Hoe dan ook, bedenk dus goed voordat je aan een Diagnose-Technicus vraagt: Wat ben je nu aan het doen?

Want de Diagnose-Technicus is echt wel aan het werk!

Meten is weten!

Goeie (werk(woorden))dag!