Zoek, zoek en gij zult vinden!

 

Diagnose-stellen is ‘zoeken’ en dit is vaak ook de kern van het probleem en in veel gevallen ook de oplossing.

Diagnose-stellen is ‘zoeken’, maar wat ‘zoeken’ we dan eigenlijk? Gaat het om het ‘zoeken’ naar het probleem, de oplossing of de oorzaak. De meeste zullen zeggen de oorzaak. Het probleem benoemt de klant wel, de oplossing proberen we te achterhalen, maar dan zullen we toch eerst de oorzaak van het probleem moeten ‘zoeken’.

Tijdens één van mijn coaching met de Assist Reality bril, kwam een andere variant langs van het woordje ‘zoeken’.
Zoeken in de vorm van het ‘zoeken’ naar het gereedschap.

Het ging om een meting die uitgevoerd moest worden. Bij deze meting zijn specifieke meetsnoeren noodzakelijk. De technicus gaf aan dat hij deze moest gaan ‘zoeken’.
Gevraagd hoeveel tijd hij dacht hiervoor nodig te hebben, waarop hij aangaf +/- 15 minuten. Ondertussen schakelde ik over naar een andere deelnemer, maar vanuit mijn ooghoek zag ik de technicus ‘zoeken’ in koffers en kisten. Inmiddels waren er al 20 minuten verstreken en had hij het nog steeds niet gevonden! We hebben het wel ergens liggen, was zijn antwoord!

30 minuten later is het meetsnoertje boven water en meldt hij zich bij mij om de uitkomst van de meting te laten zien en te bespreken.

30 min ‘zoeken’ waarvan maar 5 minuten voor de meting zelf!

Laten we vooral ‘zoeken’ naar de oorzaak, maar er wel voor zorgen dat we ons benodigde gereedschap ‘gewoon’ kunnen pakken!